België » Luchtwegenallergie- behandelingen

Luchtwegenallergie- behandelingen

Allergie kan op verschillende manieren worden behandeld:

 

De allergenen uitschakelen is de eerste aanbevolen oplossing: Door elk contact met het allergeen te vermijden voorkomt men de symptomen. Hoewel wenselijk, is dit soms moeilijk uitvoerbaar omdat het allergeen dat de symptomen veroorzaakt, duidelijk moet geïdentificeerd zijn wat in het geval van pollenallergie soms zeer moeilijk, zelfs  onmogelijk blijkt te zijn.

De door de behandelende arts als eerstelijnstherapie voorgeschreven symptomatische behandelingen hebben tot doel de intensiteit van de symptomen te verminderen en de door de allergie veroorzaakte ontsteking te bestrijden.

Ondanks hun erkende doeltreffendheid bij de behandeling van allergiesymptomen bieden ze geen voordeel op lange termijn (de symptomen komen terug na stopzetting van de geneesmiddelenbehandeling) en volstaan vaak niet voor patiënten met ernstige luchtwegallergieën. Daarenboven hebben ze geen invloed op het natuurlijke verloop van de aandoening.

 

Allergeenspecifieke immunotherapie (desensibilisatie) is de enige behandeling die het mogelijk maakt de aandoening te controleren en haar evolutie te remmen. Door het immuunsysteem blijvend te veranderen, verhoogt ze op termijn de tolerantie van het lichaam voor allergenen. Deze therapie, die vroeger vooral was gebaseerd op de ervaring van de artsen en nu onder regels is gebracht door een internationale consensus onder de vlag van de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft een ongeëvenaarde doeltreffendheid en beantwoordt aan de voorschriften van de Evidence Based Medicine (geneeskunde gebaseerd op bewijzen).


Meer informatie - Luchtwegenallergie behandelingen: ikbenallergisch.be