België » Allergie Begrijpen » Luchtwegallergieën

Luchtwegallergieën

Volgens de WGO is allergie wereldwijd de vierde belangrijkste chronische aandoening1.

 

Volgens de WGO is allergie wereldwijd de vierde belangrijkste chronische aandoening1

Luchtwegallergieën, een reactie op een bestanddeel (het allergeen) in de ingeademde lucht: pollen, mijtachtigen, dierenhaar..., zijn op twintig jaar tijd (1986-2006) verdubbeld2 .

Steeds vaker wordt een arts geraadpleegd voor luchtwegallergieën. Het voorkomen en behandelen van de aandoening zijn een probleem voor de volksgezondheid geworden.

 

  • 1 persoon op 4 lijdt aan luchtwegallergieën3
  • Over de hele wereld lijden 500 miljoen personen aan allergische rinitis4, waarvan 15 tot 20% ernstige symptomen heeft5

Classificatie van allergische rinitis1

In 2008 heeft de ARIA-consensus (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) een nieuwe classificatie opgesteld om rinitis en zijn impact op de levenskwaliteit te karakteriseren op basis van de duur (intermitterend of persisterend) en de ernst van de symptomen:

  • Persisterende rinitis: manifesteert zich meer dan 4 dagen per week en dit gedurende 4 weken per jaar
  • Intermitterende rinitis: manifesteert zich minder dan 4 dagen per week en dit gedurende  minder dan 4 weken per jaar.
  • Matige tot ernstige rinitis: invaliderende symptomen gepaard met hinder bij dagelijkse, beroeps- of schoolactiviteiten en een verstoorde slaap.
  • Lichte rinitis: lichte symptomen die nagenoeg geen weerslag hebben op de slaap en het dagelijkse leven.

 

Of ze nu intermitterend of persisterend is, allergische rinitis onderscheidt zich voor alles door haar resistentie tegen symptomatische behandelingen.

De diagnose laat toe de ernst van de ziekte te bepalen en een behandelingsstrategie uit te werken op basis van de ernst ervan.

 

 

Download the pocket-guide ARIA 2008

http://www.whiar.org/1 Vervloet D.et al. Consensus et perspectives de l'immunothérapie spécifique dans les maladies allergiques. La Lettre (Supplément à la Revue Française d'Allergologie et d'Immunologie Clinique) 1997; 37 (2): 4-5.
2 Demoly P. Les allergies. Arnaud Franel Éditions, 2001.
3 Bauchau. et al. Epidemiological characterization of the intermittent and persistent types of allergic rhinitis. Allergy 2005: 60: 350-353
4 Bousquet J. et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA).Allergy 2008: 63 (Suppl. 86): 8–160
5